S. van der Veen, arts.

Praktijk voor Dry needling / Wet needling (Triggerpoint injecties), Shockwave therapie, High Intensity Laser Therapy en Medische acupunctuur. 

Schouder en nekklachten en triggerpoints.

Klachten die in het schoudergebied kunnen voorkomen zijn pijn, bewegingsbeperkingen, krachtverlies en uitstralende pijn in arm en hand. Maar met Dry needling, Shockwave therapie en Lasertherapie zijn er veel schouderklachten goed te behandelen. 

Het schoudergewricht is één van de meest beweeglijke gewrichten en kan zich in veel richtingen bewegen. Je moet je haren kunnen kammen, je tas tillen, iets van achteren pakken. Schouderklachten zouden bij 21% van de Nederlanders voorkomen. 


De schouder bestaat uit meerdere gewrichten:  

  • Het gewricht tussen het schouderblad en de bovenarm.
  • Het gewricht tussen het schouderblad en het sleutelbeen (AC-gewricht - Acromiaclaviculair gewricht).
  • Het gewricht tussen sleutelbeen en het borstbeen (SC-gewricht - Sternoclaviculair gewricht).
  • Het glijvlak tussen het schouderblad en de borstkas.

     


Als één van deze gewrichten niet goed functioneert, geeft dit klachten in de schouder en vaak ook in de arm. Daarnaast zijn er veel andere structuren in de schouder die klachten kunnen geven. Denk hierbij aan spieren, pezen, kapsels en slijmbeurzen.

Bij schouderklachten kun je denken aan:

- Artrose of slijtage van het schoudergewricht.

- Impingement of inklemming van een pees of slijmbeurs. Deze structuren kunnen ingeklemd worden tussen het schouderdakje (acromion) en de kop van de bovenarm (humerus),

- Frozen shoulder: hierbij ontstaat er een ontsteking van het kapsel rond het schoudergewricht met veel bewegingsbeperking.

- Slijmbeursontsteking of bursitis.


Vaak werd er bij schouderklachten gedacht aan een inklemming van een pees of slijmbeurs en scheuren in pezen. Naar triggerpoints in spierweefsel werd tot voor kort weinig gekeken.   

In april 2011 is fysiotherapeut  Carel Bron aan de Radboud Universiteit Nijmegen gepromoveerd op een onderzoek naar  triggerpoints bij schouderklachten. In zijn onderzoek ontdekte hij dat triggerpoints in spieren rondom de schouder een belangrijke verklaring bieden voor het ontstaan van schouderklachten.


Dus bij schouderklachten spelen triggerpoints of spierknopen een grote rol in de pijnklachten. Veel pijnklachten in het schoudergebied ontstaan door triggerpoints, die in verschillende spieren rondom de schouder aanwezig kunnen zijn.


Zie voor de uitleg triggerpoints:  


Triggerpoints in spieren kunnen ook veel pijnklachten geven Naast pijn geven triggerpoints ook verkorte spieren. Doordat spieren verkort zijn door de triggerpoints, kun je bepaalde bewegingen van de schouder niet goed meer maken. Spieren die verkort zijn, kunnen ook minder kracht leveren. Ook is de kans op inklemming  van pezen of de slijmbeurs groter, doordat de verkorte spieren de ruimte tussen het schouderdak en bovenarm versmalt.

Samenvattend geven triggerpoints pijn, bewegingsbeperkingen, krachtverlies en kans op inklemming van pees of slijmbeurs. Triggerpoints kunnen ook drukken op zenuwen. Daardoor kun je dove of tintelende gevoelens krijgen in arm en/of hand.   

         

Triggerpoints in de infraspinatus spier (zie afbeelding hierboven) komen het meest voor bij schouderklachten. Deze spier ligt aan de achterkant van de schouder, maar geeft bij aanwezigheid van triggerpoints pijnklachten aan de voorkant van de schouder. De pijn voelt doorgaans alsof hij diep in het gewricht zit. Vaak wordt de pijn ook afgeleid naar de onderarm en de hand. Dit stimuleert weer de vorming van triggerpoints in de strekspieren van hand en vingers, waardoor de pijnklachten zich uitbreiden.   

Veel schouderklachten worden dus veroorzaakt door triggerpoints. Het inactiveren van de triggerpoints zal veelal veel verlichting van de pijn geven.


In mijn praktijk worden schouder en nekklachten behandeld d.m.v. de Gecombineerde pijnbehandeling. Deze Gecombineerde pijnbehandeling houdt in:


Dry needling is een behandeling, welke zich kenmerkt door het inbrengen van een acupunctuurnaald op specifieke plaatsen ter hoogte van een triggerpoint, met als doel het inactiveren van triggerpoints in spieren en daardoor het verlichten van de pijn die de triggerpoints veroorzaken.


   Triggerpoints injecties of Wet needling:

Bij Triggerpoint injecties of Wet needling spuit de arts een kleine hoeveelheid lidocaïne in een triggerpoint of spierknoop..

   

Een effectieve methode in de pijnbestrijding is de Shockwave Therapie of ESWT. Het is een behandelingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van schokgolven om de pijn bij schouder en nekklachten te verminderen en de ontstekingsverschijnselen tegen te gaan. Shockwave therapie kan na 3-5 behandelingen een duidelijke verbetering geven. 

Shockwave therapie zorgt voor een verbeterde doorbloeding en verhoogt de stofwisseling van weefsels. De fysiologische genezing wordt gestimuleerd. Eventueel aanwezige verkalking worden weker ten gevolge van de schokgolven. 

  

High Intensity Laser Therapy is een behandelingsmethode waarbij weefsels behandeld worden met laserlicht. High Intensity Laser Therapy wordt aangewend om de genezing te versnellen, de kwaliteit en elasticiteit van het herstellende weefsel te verbeteren, ontstekingsreacties te verminderen en pijn te bestrijden. Daarnaast bevordert het laserlicht de doorbloeding in de weefsels. Dankzij deze eigenschappen heeft High Intensity Laser Therapy een gunstige uitwerking op schouder en nekklachten.

    

Om de directe pijn te verminderen, kan men de ooracupunctuur toepassen en een aantal verblijfnaaldjes in het oor inbrengen. Dit kan de pijn direct wat verlichten.


Ook met de microstroom therapie is aangetoond dat triggerpoints hiermee geïnactiveerd kunnen worden.


Naast de bovengenoemde behandelingen, wordt er natuurlijk ook gekeken waardoor de schouderklachten ontstonden, hoe uw houding is en wat u kunt doen om de klachten te voorkomen. Ook krijgt u een aantal rek - en krachtoefeningen om thuis aan uw klachten te werken.


In de "Gecombineerde pijnbehandeling" wordt de Dry needling / Wet needling (Triggerpoint injecties) gecombineerd met High Intensity Laser Therapie, Shockwave therapie, Medische acupunctuur en Microstroomtherapie om het uiteindelijke resultaat zo groot mogelijk te maken.


S. van der Veen, arts - Gravenmaat 17 - 9302 GA Roden

Tel: 0505014666

E-mail: drsvanderveen@home.nl